Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Marynata
  • 400 g udek kurczaka obranych ze skóry, oddzielonych od kości i pokrojonych w małe kawałki.
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Maślane curry
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka czosnku grubo posiekanego
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego opcjonalnie
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka masła
  • Świeża kolendra do posypania
Do podania
  • 100 g ryżu basmati jedna torebka
Wskazówki
Marynowanie mięsa
  1. Umieść udka w zasuwanym woreczku foliowym.
  2. Dodaj wszystkie składniki marynaty do woreczka.
  3. Wmasuj marynatę w mięso.
  4. Odstaw w temperaturze pokojowej na czas przygotowania sosu.
Maślane curry (sos) - krok po kroku
  1. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru i będzie bardzo miękka. Obserwuj cebulę i reguluj ogień w razie potrzeby.
  3. Dodaj czosnek i podsmażaj ok. 1 minutę.
  4. Dodaj garam masala, słodką paprykę, cynamon i sól.
  5. Wymieszaj przyprawy z cebulą oraz czosnkiem i podsmażaj jeszcze minutę.
  6. Dodaj pomidory, przecier i kontynuuj smażenie ok. 2 minuty.
  7. Zdejmij sos z ognia i przenieś go do pojemnika od blendera.
  8. Zblenduj sos na jednolitą konsystencję, dodając partiami śmietanę.
  9. Przenieś curry z powrotem na patelnię.
  10. Dodaj zamarynowane udka, wymieszaj z sosem i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12 minut.
  11. W tym czasie zagotuj w garnku wodę i gotuj w niej ryż, również 12 minut na małym ogniu.
  12. Zdejmij sos z ognia, dodaj masło i wymieszaj, aż całość się połączy.
  13. Wyłóż curry z kurczakiem na talerz, a obok umieść ryż.
  14. Posyp świeżą kolendrą i podawaj.