-
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
-
Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru i będzie bardzo miękka. Obserwuj cebulę i reguluj ogień w razie potrzeby.
-
Dodaj czosnek i podsmażaj ok. 1 minutę.
-
Dodaj garam masala, słodką paprykę, cynamon i sól.
-
Wymieszaj przyprawy z cebulą oraz czosnkiem i podsmażaj jeszcze minutę.
-
Dodaj pomidory, przecier i kontynuuj smażenie ok. 2 minuty.
-
Zdejmij sos z ognia i przenieś go do pojemnika od blendera.
-
Zblenduj sos na jednolitą konsystencję, dodając partiami śmietanę.
-
Przenieś curry z powrotem na patelnię.
-
Dodaj zamarynowane udka, wymieszaj z sosem i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12 minut.
-
W tym czasie zagotuj w garnku wodę i gotuj w niej ryż, również 12 minut na małym ogniu.
-
Zdejmij sos z ognia, dodaj masło i wymieszaj, aż całość się połączy.
-
Wyłóż curry z kurczakiem na talerz, a obok umieść ryż.
-
Posyp świeżą kolendrą i podawaj.