Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód to kajmakowej tarty
  • 220 g ciasteczek Oreo
  • 3 łyżki masła
Masa kajmakowa
  • 200 g śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g kajmaku
Na wierzch
  • 1 łyżka kajmaku
  • 20 g posiekanej białej czekolady
Wskazówki
Spód do tarty - krok po kroku
  1. Zmiksuj ciasteczka w pojemniku od malaksera na drobny miał.
  2. Dodaj 3 łyżki masła i miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piachu.
  3. Podłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i rozprowadź po niej masę ciasteczkową, pamiętając o bokach.
  4. Wstaw spód do lodówki na czas robienia reszty tarty.
Masa kajmakowa - krok po kroku
  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
  2. W osobnym naczyniu ubijaj przez chwilę serek śmietankowy na małych obrotach miksera.
  3. Dodaj do serka kajmak i miksuj do połączenia składników.
Formowanie tarty
  1. Wyjmij spód z lodówki.
  2. Rozprowadź na nim równomiernie masę kajmakową.
  3. Włóż ciasto do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wykańczanie ciasta
  1. Rozpuść kajmak w rondelku na małym ogniu.
  2. Wyjmij tartę z lodówki.
  3. Polej ciasto kajmakiem i posyp posiekaną białą czekoladą.