Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pizza bomby ziemniaczane
  • 4 duże ziemniaki umyte i pokrojone w kostkę
  • 100 g salami pokrojonego w kostkę
  • 1 duża pieczarka pokrojona w kostkę
  • 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 100 g startej mozzarelli
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 05 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 0,5 łyżeczki chilli cayenne
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Panierka z Cheetosów
  • 2 paczki Cheetosów o smaku pizzy
  • 200 ml maślanki naturalnej
Wskazówki
Ziemniaki - krok po kroku
  1. Zagotuj ok. 2 litry wody w garnku.
  2. Dodaj ziemniaki i gotuj ok. 15-20 minut, aż będą miękkie.
  3. Odcedź, przesyp do miski, przypraw solą, pieprzem i ostrą wędzoną papryką.
  4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Farsz - krok po kroku
  1. Rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy na patelni.
  2. Dodaj cebulę wraz z czosnkiem i podsmażaj na średnim ogniu do zeszklenia.
  3. Dorzuć salami i pieczarki.
  4. Dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i chilli cayenne.
  5. Smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu.
  6. Przenieś farsz do miski i odstaw do wystudzenia.
Formowanie i panierowanie bomb
  1. Nałóż porcję ziemniaków na środek dłoni i spłaszcz ją.
  2. Na środek dodaj farsz i wykończ serem na samej górze.
  3. Zakładaj krawędzie masy ziemniaczanej do środka, pokrywając nią farsz.
  4. Uformuj kulkę w rękach i powtórz to samo z pozostałą masą ziemniaczaną.
  5. Zmiksuj Cheetosy na drobny miał i przenieś do miseczki obok naczynia z maślanką.
  6. Obtacz bomby w maślance, później w Cheetosach, potem znów w maślance i na końcu z powrotem w chrupkach.
  7. Rozgrzej porządnie 2 litry oleju w głębokim garnku/frytkownicy.
  8. Zanurz bomby i smaż je do momentu, w którym zyskają złoto-brązowy kolor.
  9. Wyjmij bomby i odsącz je na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.