Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mac and Cheeseburger
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g makaronu typu „kolanka”
  • 0,5 średniej cebuli pokrojona w kostkę
  • 130 g sera Cheddar startego na grubych oczkach
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml mleka 3 2%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki ketchupu u nas Heinz
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pokrojony szczypiorek do posypania
  • Sos a’la ragù
Sos a’la ragù
  • 400 g pomidorów z puszki rozgniecionych
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 75 ml wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 0,5 marchewki pokrojonej w drobną kostkę
  • 0,5 łodygi selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 liść laurowy
Wskazówki
Sos a’la ragù - krok po kroku
  1. Rozgrzej porządnie oliwę i masło na dużej patelni, aż masło się rozpuści.
  2. Dodaj cebulę i zeszklij ją przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając.
  3. Dodaj marchewkę z selerem i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  4. Wykończ czosnkiem i płatkami chilli, podsmażając ok. 30 sekund i stale mieszając.
  5. Wlej pomidory z puszki, przecier, dodaj koncentrat, wodę i wszystkie przyprawy wraz z liściem laurowym.
  6. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
  7. Gotuj przez 15 minut na małym/średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  8. Pozbądź się liścia laurowego.
  9. Odstaw sos na bok.
Mac and Cheeseburger - krok po kroku
  1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodaj cebulę i zeszklij ją.
  3. Wrzuć mięso mielone i rozdziel je drewnianą łopatką.
  4. Podsmażaj wołowinę, aż delikatnie zbrązowieje.
  5. Przypraw porządnie solą i pieprzem.
  6. Dodaj sos sos a’la ragù, ketchup, musztardę dijon, sos worcestershire, bulion i mleko.
  7. Zamieszaj całość dokładnie.
  8. Wmieszaj do sosu makaron.
  9. Doprowadź do zagotowania
  10. Zmniejsz ogień na mały i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż większość sosu wyparuje, a makaron będzie al dente.
  11. Zdejmij garnek z ognia.
  12. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem do smaku (próbuj potrawy podczas gotowania i zdecyduj, czy potrzebujesz więcej soli).
  13. Dodaj pokrojonego pomidor, wymieszaj, a następnie wsyp ser i połącz wszystkie składniki, aż cheddar się stopi.
  14. Przykryj garnek i odstaw go jeszcze na 2 minuty.
  15. Nakładaj Mac and Cheeseburgera, posyp pokrojonym szczypiorkiem i podawaj od razu.