Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Półmetrowa chałka Oreo
  • 460 g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 70 g brązowego cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 całe jajka + 1 żółtko białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury
  • krem Oreo
  • Zaczyn drożdżowy składniki poniżej
Zaczyn drożdżowy
  • 130 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 240 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
Kruszonka z Oreo
  • 16 ciasteczek oreo z środkami
  • 3 łyżki masła
Polewa z białej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g śmietany 36%
Wskazówki
Zaczyn drożdżowy
  1. Wymieszaj dokładnie w głębokim naczyniu wszystkie składniki zaczynu.
  2. Odstaw go na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto
  1. Przenieś zaczyn do dużej miski i dodaj do niego wszystkie składniki ciasta.
  2. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Zacznij dosypywać mąkę i zagniatać ciasto - dosypuj ją i wyrabiaj do momentu, w którym ciasto będzie miało aksamitną konsystencję i przestanie się kleić do rąk.
  4. Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem miski i zawiń ją szczelnie folią spożywczą.
  5. Odstaw na ok. 1 godzinę i 45 minut do wyrośnięcia.
  6. Wyjmij ciasto i przenieś je na podsypany mąką blat.
  7. Wyrabiaj ok. 2-3 minuty, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza
  8. Podziel ciasto na 3 równe części.
  9. Z każdej z nich uformuj podłużny rulon.
  10. Rozwałkuj go na w miarę szeroki i płaski arkusz (ok. 0,5cm. grubości).
  11. Posmaruj arkusz kremem oreo, zostawiając po bokach ok. 2-3cm miejsca.
  12. Zawiń arkusz w rulon i domknij jego krawędzie końcówkami palców.
  13. Powtórz tę czynność ze wszystkimi trzema częściami.
  14. Przenieś rulony na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanego olejem.
  15. Zapleć warkocz z ciasta.
  16. Rozwiń folię spożywczą, wysmaruj ją olejem i przykryj blachę z chałką.
  17. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  18. Na ok. 15 minut przed końcem wyrastania, rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
  19. Zdejmij folię z blachy.
Wykańczanie chałki
  1. Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składniki glazury i wysmaruj nią równomiernie chałkę.
  2. Przygotuj kruszonkę - zmiksuj w malakserze ciasteczka Oreo z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piachu.
  3. Wstaw chałkę do piekarnika.
  4. Piecz ją przez 35 minut, przy czym na 10 minut przed końcem pieczenia otwórz drzwi piekarnika, wysuń blachę i posyp chałkę kruszonką.
  5. Wsuń blachę ponownie i dokończ pieczenie.
  6. Wyjmij chałkę i odstaw ją do całkowitego wystudzenia przed przekrojeniem.
  7. Przygotuj polewę - rozpuść w garnku czekoladę ze śmietaną na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  8. Kiedy składniki polewy się połączą, zdejmij garnek z ognia.
  9. Polej chałkę roztopioną czekoladą i poczekaj ok. 10-15 minut, aż zastygnie.