-
Przenieś zaczyn do dużej miski i dodaj do niego wszystkie składniki ciasta.
-
Wymieszaj dokładnie całość.
-
Zacznij dosypywać mąkę i zagniatać ciasto - dosypuj ją i wyrabiaj do momentu, w którym ciasto będzie miało aksamitną konsystencję i przestanie się kleić do rąk.
-
Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem miski i zawiń ją szczelnie folią spożywczą.
-
Odstaw na ok. 1 godzinę i 45 minut do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto i przenieś je na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ok. 2-3 minuty, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza
-
Podziel ciasto na 3 równe części.
-
Z każdej z nich uformuj podłużny rulon.
-
Rozwałkuj go na w miarę szeroki i płaski arkusz (ok. 0,5cm. grubości).
-
Posmaruj arkusz kremem oreo, zostawiając po bokach ok. 2-3cm miejsca.
-
Zawiń arkusz w rulon i domknij jego krawędzie końcówkami palców.
-
Powtórz tę czynność ze wszystkimi trzema częściami.
-
Przenieś rulony na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanego olejem.
-
Zapleć warkocz z ciasta.
-
Rozwiń folię spożywczą, wysmaruj ją olejem i przykryj blachę z chałką.
-
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
-
Na ok. 15 minut przed końcem wyrastania, rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
-
Zdejmij folię z blachy.