Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Śmietanowo-serowy dip jalapeno pod kruszonką z krakersów
  • 120 g marynowanych papryczek jalapeno
  • 250 g serka śmietankowego tutaj Philadelphia
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • 100 g sera mimolette lub pomarańczowego cheddara startego na średnich oczkach tarki
  • 70 g sera grana padano lub innego twardego sera startego na średnich oczkach tarki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
Kruszonka z krakersów
  • 130 g krakersów zmielonych w malakserze lub w zamykanym woreczku przy użyciu wałka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 30 g grana padano lub innego twardego sera startego na średnich oczkach tarki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg)
  2. Ubij śmietanę z serkiem Philadelphia i mielonym czosnkiem do uzyskania puszystej konsystencji.
  3. Pokrój jalapeno w drobną kostkę i dodaj je do miski z masą na dip wraz ze startymi serami.
  4. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
  5. Rozprowadź dip po naczyniu żaroodpornym.
  6. Przygotuj kruszonkę - wymieszaj w misce krakersy z masłem, startym twardym serem i natką pietruszki.
  7. Posyp równomiernie dip kruszonką.
  8. Włóż naczynie do piekarnika.
  9. Piecz ok. 15-20 minut.