Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Słodka pizza z grillowanymi piankami
  • Ciasto na pizzę możecie korzystać z przepisu na ciasto nowojorskie lub podstawowego ciasta na pizzę
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Kilkanaście pianek
  • ok. 8-10 herbatników
Wskazówki
Sos orzechowo-czekoladowy
  1. Zagotuj w garnku wodę (tyle, żeby miało co parować, ale żeby woda nie stykała się z powierzchnią miski).
  2. Włóż obie czekolady i masło orzechowe do miski.
  3. Połóż miskę na garnku i roztapiaj jej zawartość na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Zdejmij miskę z ognia i odstaw ją na bok.
Ciasto na pizzę
  1. Wyrobione i rozwałkowane (rób ręcznie uformowane) ciasto włóż do rozgrzanego do 250 stopni (termoobieg) piekarnika.
  2. Kiedy środek ciasta zacznie rosnąć razem z bokami, otwórz na chwilę drzwi i nakłuj ciasto widelcem, aby opadło.
  3. Piecz ok. 10-12 minut.
Pizza z grillowanymi piankami
  1. Na spodzie pizzy rozsmaruj sos orzechowo-czekoladowy.
  2. Posyp ciasto posiekanymi herbatnikami.
  3. Podziel pizzę na trójkąty przed ułożeniem pianek, bo inaczej będziesz ją przeklinać przy krojeniu.
  4. Na samym wierzchu ułóż pianki.
  5. Przypal pianki palnikiem gazowym lub włóż pizzę do piekarnika z włączoną opcją grilla i trzymaj ją tam, aż pianki zbrązowieją.