-
Włóż mięso do garnka i zalej w wodą, aby ta przykrywała kurczaka w całości.
-
Zagotuj na średnim ogniu.
-
Pozbądź się szumów z wywaru przy użyciu łyżki cedzakowej.
-
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
-
Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
-
Obierz włoszczyznę i podziel ją na części.
-
Zdejmij łupinę z cebuli, odkrój ćwiartkę od spodu i opal na ogniu kuchenki od środka i od strony skórki, aż będzie miejscami czarna.
-
Dodaj cebulę z włoszczyzną do wywaru.
-
Przykryj i gotuj kolejne 1,5 godziny na minimalnym ogniu.
-
Odcedź rosół przez durszlak.
-
Przelej czysty wywar z powrotem do garnka.
-
Podgrzewaj na małym ogniu i dopraw solą wraz z pieprzem do smaku, co jakiś czas próbując rosołu.
-
Podawaj z cienkim makaronem i posiekaną natką pietruszki.