-
Umyj ziemniaki i pozostaw je w mundurkach.
-
Pokrój na plastry o grubości ok. 1 centymetra, a następnie na cienkie słupki.
-
Przenieś frytki do miski.
-
Polej oliwą, dodaj chilli cayenne, bazylię, tymianek, sól oraz pieprz.
-
Wymieszaj frytki rękami.
-
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg).
-
Ułóż frytki na 2 arkuszach papieru do pieczenia.
-
Piecz 20 minut.
-
Zmniejsz temperaturę do 205 stopni i poprzekładaj frytki na drugą stronę.
-
Piecz kolejne 20 minut + dodatkowe 5 jeśli zależy Ci na ekstra chrupkości.
-
Wyjmij frytki i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
-
Włóż frytki do miski, dodaj pokruszoną fetę, bazylię oraz natkę, i dokładnie wymieszaj.
-
Przenieś ziemniaki na talerze lub do innego naczynia.
-
Maczaj w czosnkowo-szafranowym aioli i wychwalaj te frytki pod niebiosa.