Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Frytki śródziemnomorskie
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 ząbków pieczonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki chilli cayenne
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii + 1 łyżeczka do podania z frytkami
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 120 g pokruszonej fety
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szafranowy sos Aioli
Wskazówki
Pieczony czosnek
  1. Rozbierz główkę czosnku na ząbki i pozbądź się nadmiaru łusek.
  2. Ułóż ząbki czosnku w pancerzach na folii aluminiowej.
  3. Polej 2 łyżeczkami oliwy.
  4. Przykryj drugą warstwą folii.
  5. Piecz ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 205 stopni (termoobieg).
Śródziemnomorskie frytki
  1. Umyj ziemniaki i pozostaw je w mundurkach.
  2. Pokrój na plastry o grubości ok. 1 centymetra, a następnie na cienkie słupki.
  3. Przenieś frytki do miski.
  4. Polej oliwą, dodaj chilli cayenne, bazylię, tymianek, sól oraz pieprz.
  5. Wymieszaj frytki rękami.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg).
  7. Ułóż frytki na 2 arkuszach papieru do pieczenia.
  8. Piecz 20 minut.
  9. Zmniejsz temperaturę do 205 stopni i poprzekładaj frytki na drugą stronę.
  10. Piecz kolejne 20 minut + dodatkowe 5 jeśli zależy Ci na ekstra chrupkości.
  11. Wyjmij frytki i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  12. Włóż frytki do miski, dodaj pokruszoną fetę, bazylię oraz natkę, i dokładnie wymieszaj.
  13. Przenieś ziemniaki na talerze lub do innego naczynia.
  14. Maczaj w czosnkowo-szafranowym aioli i wychwalaj te frytki pod niebiosa.