-
Wymieszaj dokładnie na dużej patelni wodę z miodem i cukrem.
-
Włóż w środek mieszanki termometr i podgrzewaj całość na średnim ogniu.
-
Przygotuj dużą miskę i wbij do niej białka oraz dodaj sok z cytryny.
-
Kiedy temperatura na patelni wyniesie 105 stopni, zacznij ubijać białka z sokiem z cytryny na sztywno.
-
W momencie ubicia jajek, temperatura na patelni powinna wskazywać 115 stopni - jest to znak, że czas zdjąć patelnię z ognia.
-
Bardzo powoli dodawaj miodową mieszankę do ubitych białek, miksując całość na średnich obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą.
-
Przenieś puszek piankowy do uprzednio schłodzonej dużej miski.
-
Kontynuuj miksowanie przez kolejne 7-8 minut, do uzyskania gęstej i błyszczącej konsystencji.
-
Przenieś piankowy puszek do słoika, zakręć go szczelie i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.