Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na pizzę w nowojorskim stylu
  • 175 g mąki pszennej chlebowej + jeszcze więcej do podsypania blatu przy wyrabianiu ciasta typy między 650 a 750
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży pół saszetki
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
Wskazówki
  1. Rozpuść cukier w 50ml ciepłej wody.
  2. Dodaj drożdże i wymieszaj całość przy użyciu trzepaczki lub widelca.
  3. Odstaw na 5 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
  4. Wymieszaj mąkę z solą w dużej misce i zrób w środku wgłębienie.
  5. Wlej oliwę, dodaj drożdże i zalej 75ml ciepłej wody.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przenieś masę na podsypany mąką blat.
  7. Wyrabiaj ok. 5-8 minut i dodawaj mąkę podczas całego procesu, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę.
  8. Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski i obtocz je w tłuszczu.
  9. Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Wyjmij ciasto, wróć je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ponownie ok. 2-3 minuty.
  11. Zrób dłonią wgłębienie na środku ciasta i daj mu odpocząć ok. 2 minut.
  12. Rozwałkuj je delikatnie i zacznij rozciągać delikatnie końcówkami palców, aż ciasto zacznie stawiać opór.
  13. Dociśnij i wyrównaj dłonią środek ciasta.
  14. Zaakcentuj boki, przyciskając krawędzie środka pizzy za pomocą kciuków.
  15. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg)
  16. Wysmaruj olejem rzepakowym papier do pieczenia i posyp go kaszą kukurydzianą.
  17. Przenieś ciasto na papier.
  18. Wysmaruj pizzę sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i ułóż na niej ulubione dodatki.
  19. Piecz pizzę ok. 10 minut, aż boki delikatnie zbrązowieją.