Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Głęboko smażone, faszerowane jalapeno
  • 16 świeżych papryczek jalapeno
  • 5 plasterków boczku
  • 125 g serka Philadelphia 1 opakowanie
  • 30 g sera cheddar startego na grubych oczkach tarki
  • 30 g twardego gruyere, parmezan, grana paddano, old amsterdam, dojrzewającego sera
  • 150 g solonych krakersów
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
Blanszowanie papryczek
  1. Przekrój jalapeno wzdłuż i wydrąż je z włókien i nasion.
  2. Zagotuj ok. 1 litr wody w garnku.
  3. Włóż jalapeno do wody, poczekaj aż ta ponownie się zagotuje, zamieszaj i gotuj ok. 1-2 minuty.
  4. Wyjmij papryczki z garnka i przenieś je do miski wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu.
  5. Odsącz jalapeno z wody na ręczniku papierowym.
Przygotowanie farszu
  1. Wymieszaj w dużej misce serek śmietankowy, cheddar i ser dojrzewający oraz podsmażony na chrupiąco i posiekany boczek.
Faszerowanie jalapeno
  1. Włóż jedną łyżeczkę farszu do szerszej strony papryczki i przeciągnij go do wąskiej strony, dociskając farsz do spodu.
  2. Powtórz to samo z kolejnymi sztukami.
  3. Dociśnij jalapeno palcami.
Pierwsza panierka
  1. Zamocz papryczki w maślance.
  2. Obtocz każdą z nich w mące.
Przygotowanie do smażenia
  1. Rozgrzej porządnie olej rzepakowy w garnku.
Ponowne panierowanie
  1. Zamocz z powrotem papryczki w maślance.
  2. Obtocz je dokładnie w zmielonych krakersach.
Smażenie
  1. Smaż jalapeno w garnku z rozgrzanym olejem, aż nabiorą złoto-brązowego koloru (ok. 2 minuty)
  2. Wyjmij papryczki i odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
  3. JEDZ!