Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos Teriyaki
  • 250 ml wody
  • 60 ml jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
Do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki wody
Wskazówki
  1. Przygotuj średnią patelnię.
  2. Dodaj wodę, sos sojowy, cukier, miód, imbir, czosnek, olej sezamowy i ocet ryżowy.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zacznie się zagotowywać.
  4. Wymieszaj w miseczce wodę z mąką kukurydzianą do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
  5. Wlej mieszankę na patelnię, wymieszaj i podgrzewaj do uzyskania pożądanej gęstości.
  6. Przelej przez sito do głębokiego naczynia.
  7. Odstaw sos teriyaki do wystudzenia na ok. 1 godzinę.
  8. Podawaj do sushi albo użyj jako marynaty do mięsa.