Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chlebki naan z boczkiem i kolendrą
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 0,5 saszetki suszonych drożdży ok. 4g
  • 1 łyżeczka płynnego miodu użyliśmy lipowego
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 125 ml ciepłej wody
  • 45 g masła ok. 3 łyżki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 plasterków boczku parzonego pokrojonych w kostkę
  • 1 duża garść posiekanej kolendry
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Wymieszaj drożdże z wodą i z miodem, a następnie odstaw na ok. 10-15 minut, aż zaczną się pienić.
  2. Roztop masło w rondelku na bardzo małym ogniu.
  3. Wsyp mąkę do dużej miski i wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli, po czym zrób w środku naczynia wgłębienie.
  4. Dodaj 1 łyżkę masła, jogurt, mieszankę drożdżową, a także boczek i kolendrę.
  5. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
  6. Przenieś masę na ciasto na podsypany mąką blat.
  7. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (nieco lepkiej) - w razie potrzeby dodawaj mąkę.
  8. Włóż ciasto do dużej miski delikatnie oprószonej mąką, przykryj sciereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  9. Wyjmij ciasto, przenieś na podsypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.
  10. Spłaszcz masę dłońmi, podziel na 6 części i z każdej z nich uformuj kulkę.
  11. Rozwałkuj kuleczki na ok. 1-1,5cm placki.
  12. Rozgrzej mocno dużą patelnię.
  13. Smaż placki po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
  14. Podawaj z roztopionym masłem i solą lub z sosem Sriracha.