-
Wymieszaj drożdże z wodą i z miodem, a następnie odstaw na ok. 10-15 minut, aż zaczną się pienić.
-
Roztop masło w rondelku na bardzo małym ogniu.
-
Wsyp mąkę do dużej miski i wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli, po czym zrób w środku naczynia wgłębienie.
-
Dodaj 1 łyżkę masła, jogurt, mieszankę drożdżową, a także boczek i kolendrę.
-
Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
-
Przenieś masę na ciasto na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (nieco lepkiej) - w razie potrzeby dodawaj mąkę.
-
Włóż ciasto do dużej miski delikatnie oprószonej mąką, przykryj sciereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto, przenieś na podsypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.
-
Spłaszcz masę dłońmi, podziel na 6 części i z każdej z nich uformuj kulkę.
-
Rozwałkuj kuleczki na ok. 1-1,5cm placki.
-
Rozgrzej mocno dużą patelnię.
-
Smaż placki po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
-
Podawaj z roztopionym masłem i solą lub z sosem Sriracha.