Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burgery z masłem orzechowym i ostrym sosem malinowym
  • 2 doskonałe bułki burgerowe
  • 400 g mielonej wołowiny każdy po 200g, uformowanej w dwa burgery
  • 100 g startego sera z niebieską pleśnią 'Lazur'
  • Sos malinowy z czosnkiem i chilli
  • 6 plastrów boczku parzonego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 plasterki banana w tempurze banan powinien być jeszcze trochę zielony, dzięki temu będzie delikatnie cierpki
Tempura do bananów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
Wskazówki
Banany w tempurze
  1. Wymieszaj obie mąki z wodą i solą, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  2. Zatop plasterki banana w tempurze.
  3. Rozgrzej 300ml oleju w głebokim naczyniu.
  4. Smaż plasterki bananów ok. 1 minuty.
  5. Przenieś je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć banany z nadmiaru tłuszczu.
Bekon
  1. Połóż plastry boczku na suchej i zimnej patelni.
  2. Smaż na średnim ogniu.
  3. Kiedy boczek zacznie puszczać tłuszcz, smaż go, przewracając co minutę na drugą stronę, aby bekon równomiernie się usmażył.
  4. Poświęć boczkowi łącznie ok. 4 minut.
  5. Przenieś plastry na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Burgery wołowe
  1. Wysmaruj burgery olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
  2. Przypraw solą i pieprzem z obu stron.
  3. Przenieś je na rozgrzaną, suchą patelnię
  4. Smaż na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor do połowy.
  5. Przełóż na drugą stronę i smaż ok. 4 minut, sprawdzając z wierzchu twardość mięsa.
  6. Jeśli będzie w dotyku przypominało czubek nosa, zdejmij je z ognia i przenieś na folię aluminiową.
  7. Owiń folią burgery i daj im odpocząć ok. 2 minuty.
Formowanie burgerów
  1. Przekrój bułki na pół.
  2. Spód każdej wysmaruj 1 łyżką masła orzechowego i popraw niewielką ilością malinowego sosu.
  3. Połóż mięso, nałóż więcej sosu malinowego i przykryj trzema plastrami bekonu.
  4. Dodaj po 2 plastry banana i posyp obficie lazurem.
  5. Daszek każdej bułki posmaruj cienką warstwą malin.
  6. Zamknij burgery.
  7. Pałaszuj.