Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Perfekcyjne frytki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku opcjonalnie
  • 1 litr oleju o wysokiej temperaturze dymienia np. ryżowego
Wskazówki
Jak to wysmażyć
  1. Umyj ziemniaki i obierz je ze skórki.
  2. Pokrój w dosyć grube plastry, a następnie w długie słupki.
  3. Włóż frytki do miski z zimną wodą i zostaw je tam na 30 minut.
  4. Wylej mętną wodę, opłucz ziemniaki i odsącz z nich wodę na ręczniku papierowym.
  5. Rozgrzej olej do 150 stopni w głębokim naczyniu.
  6. Dodaj frytki i smaż ok. 3 minuty, aż delikatnie zmiękną.
  7. Wyjmij z naczynia i odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  8. Rozgrzej olej ponownie, tym razem do 175 stopni.

  9. Dodaj frytki i smaż je, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
  10. Wyjmij ziemniaki z naczynia i odsącz raz jeszcze na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  11. Wrzuć frytki do dużej miski.
  12. Wsyp sól i czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie).
  13. Potrząsaj miską kilka razy, żeby frytki równomiernie pokryły się przyprawami.
  14. Podawaj z ulubionymi sosami.