Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Perfekcyjne frytki
1
kg
ziemniaków
1,5
łyżeczki soli
1
łyżeczka niedźwiedziego czosnku
opcjonalnie
1
litr oleju o wysokiej temperaturze dymienia
np. ryżowego
Wskazówki
Jak to wysmażyć
Umyj ziemniaki i obierz je ze skórki.
Pokrój w dosyć grube plastry, a następnie w długie słupki.
Włóż frytki do miski z zimną wodą i zostaw je tam na 30 minut.
Wylej mętną wodę, opłucz ziemniaki i odsącz z nich wodę na ręczniku papierowym.
Rozgrzej olej do 150 stopni w głębokim naczyniu.
Dodaj frytki i smaż ok. 3 minuty, aż delikatnie zmiękną.
Wyjmij z naczynia i odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Rozgrzej olej ponownie, tym razem do 175 stopni.
Dodaj frytki i smaż je, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
Wyjmij ziemniaki z naczynia i odsącz raz jeszcze na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wrzuć frytki do dużej miski.
Wsyp sól i czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie).
Potrząsaj miską kilka razy, żeby frytki równomiernie pokryły się przyprawami.
Podawaj z ulubionymi sosami.