-
Włóż szalotkę i masło do rondelka.
-
Roztop masło na małym ogniu i zeszklij na nim cebulę przez ok. 3 minuty.
-
Dodaj czosnek, podsmażaj kilkanaście sekund i zacznij dosypywać mąkę, nie przerywając mieszania.
-
Podsmażaj jeszcze ok. 3-4 minuty zwiększając odrobinę ogień.
-
Zacznij wlewać śmietanę - mieszaj cały czas, żeby uniknąć powstawania grudek w sosie.
-
Rozgrzej dużą patelnię i przenieś na nią sos.
-
Doprowadź do stanu, kiedy po bokach patelnii zaczną się tworzyć bąbelki ze śmietany.
-
Mieszaj, aż całość nieco zgęstnieje i osiągnie kremową konsystencję.
-
Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, po czym ponownie wymieszaj.
-
Zdejmij sos z ognia i przenieś do miseczki.
-
Podawaj od razu z pizzą.