Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chipizza z salami
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mozzarelli startej na małych oczkach tarki
  • ok. 10 plasterków salami
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Sos pomidorowy ze Srirachą
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
Wskazówki
Szybki sos pomidorowy
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce.
  2. Wstaw sos do lodówki pod przykryciem na minimum 30 minut.
Chipsy
  1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój szatkownicą na cienkie chipsy.
  2. Przenieś je do miski z zimną wodą i trzymaj tam 30 minut, aż woda zrobi się mętna.
  3. Wyjmij ziemniaki, opłucz w osobnej misce z wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  4. Rozgrzej 1 litr oleju rzepakowego w głębokiej patelni lub w garnku.
  5. Dodaj chipsy i smaż je ok. 10-13 minut na sporym ogniu, aż będą jasnozłote i delikatnie chrupiące.
  6. Wyjmij chipsy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Chipizza
  1. Weź formę do pieczenia i ułóż w niej pierwszą warstwę chipsów, którą posypiesz serem.
  2. Zrób to samo z kolejnymi warstwami.
  3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg.)
  4. Piecz chipsy z mozzarellą przez 5 minut.
  5. Wyjmij z piekarnika, rozprowadź sos pomidorowy, posyp resztą mozzarelli i pokryj salami.
  6. Podnieś temperaturę piekarnika do 205 stopni.
  7. Zapiekaj kolejne 5 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika, dziel się i podziwiaj, jak tworzą się serowe pajęczyny.