-
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wymieszaj i zrób wgłębienie w środku.
-
Rozpuść cukier w wodzie w osobnym naczyniu, dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Do miski z mąką wlej drożdże, roztopione masło i jajka.
-
Wymieszaj całość bardzo dokładnie i przenieś masę na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ciasto ok. 7 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nieco lepkie.
-
Przenieś ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i obtocz w niej kulę.
-
Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto i podziel je na 2 części.
-
Uformuj z każdej okrągłą bułkę.
-
Przenieś je na posmarowaną tłuszczem blachę i przykryj ściereczką.
-
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
-
Nagrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
-
Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
-
Wstaw je do piekarnika i piecz przez 10 minut.
-
Odstaw do całkowitego wystudzenia przed przekrojeniem.