Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Majestatyczny piętrowy burger z sosem do Big Maca
  • 400 g zmielonej wołowiny uformowanej w 2-3 centymetrowe burgery
  • 1/4 kapusty pekińskiej poszatkowanej
  • 0,5 białej cebuli bardzo drobno posiekanej
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 plastry sera cheddar
  • Sos do big maca
  • 2 brioszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • masło klarowane / olej rzepakowy do smażenia
Brioszki
  • 310 g mąki pszennej typ 500
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5-6 łyżek letniej wody
  • 2 roztrzepane jajka + 1 do posmarowania bułek
Wskazówki
Brioszki
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wymieszaj i zrób wgłębienie w środku.
  2. Rozpuść cukier w wodzie w osobnym naczyniu, dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  3. Do miski z mąką wlej drożdże, roztopione masło i jajka.
  4. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i przenieś masę na podsypany mąką blat.
  5. Wyrabiaj ciasto ok. 7 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nieco lepkie.
  6. Przenieś ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i obtocz w niej kulę.
  7. Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Wyjmij ciasto i podziel je na 2 części.
  9. Uformuj z każdej okrągłą bułkę.
  10. Przenieś je na posmarowaną tłuszczem blachę i przykryj ściereczką.
  11. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  12. Nagrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
  13. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
  14. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  15. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed przekrojeniem.
Smażenie burgerów
  1. Rozgrzej mocno patelnię grillową.
  2. Posmaruj burgery masłem klarowanym lub olejem rzepakowym i przypraw je solą i pieprzem.
  3. Połóż mięso na patelni i posmaruj je oraz przypraw z drugiej strony.
  4. Smaż ok. 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
  5. Przenieś mięso na folię aluminiową, połóż na wierzchu każdego burgera po 1 plastrze cheddara i zawiń folię uważając, żeby nie przylegała do sera.
Budowanie burgerów
  1. Posmaruj spód bułki sosem do Big Maca.
  2. Posyp kapustą pekińską, cebulą oraz ogórkami.
  3. Ułóż burgera i przykryj piętrem posmarowanym sosem z obu stron.
  4. Powtórz to samo z drugą warstwą burgera.
  5. Przykryj wysmarowaną sosem górą.
  6. Zastanawiaj się jak to zjesz na raz.