Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ultra-szybki makaron z serem
  • 175 g suchego makaronu typu kolanka
  • 32 g mąki pszennej typ 450
  • 55 g masła
  • 240 ml mleka
  • 200 g startego sera cheddar albo mimolette
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wskazówki
Makaron
  1. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
  2. Dodaj 1 łyżkę oliwy i makaron.
  3. Gotuj ok. 8 minut.
  4. Odcedź makaron w cedzaku i odstaw.
Dip serowy
  1. Rozpuść masło na dużej patelni.
  2. Dodaj mąkę, sól i pieprz, a potem wymieszaj wszystko.
  3. Gotuj ok. 4 minuty na sporym ogniu na złoty kolor.
  4. Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając i gotuj ok. 2 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
  5. Zmniejsz ogień do małego i wmieszaj starty ser do momentu, kiedy ten się stopi.
  6. Zdejmij patelnię z ognia.
  7. Dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.
  8. Dolej mleko, żeby rozrzedzić sos do ciągnącej się konsystencji dipu.
  9. Wymieszaj raz jeszcze i wykładaj na talerze.