Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na pączki Oreo
250
g
mąki pszennej typ 500
50
g
cukru pudru
1
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka soli
120
ml
mleka
50
ml
roztopionego masła
2
łyżki kakao
2
łyżki oleju słonecznikowego
Farsz ciasteczkowy
5
ciasteczek Oreo
90
g
serka philadelphia
10
kostek czekolady
po 1 na każdego pączka
Do smażenia
1
l
oleju słonecznikowego
Pokrycie
50
g
białej czekolady
5
zmiksowanych ciasteczek Oreo
Wskazówki
Nadzienie ciasteczkowe
Wrzuć 10 ciasteczek do woreczka zamykanego na suwak.
Zapnij woreczek i zrób z ciastek okruszki przy pomocy wałka.
Przesyp połowę ciastek do dużej miski i wymieszaj je z serkiem philadelphia.
Odstaw na bok.
Ciasto na pączki
Wymieszaj w misce mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
Zrób wgłębienie w środku.
Wlej mleko, stopione masło i olej słonecznikowy do głębokiego naczynia i wymieszaj je ze sobą.
Połącz płynne składniki ze stałymi.
Zagnieć ciasto.
Przełóż je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 5 minut, do uzyskania jednolitej masy.
Formowanie pączków
Podziel ciasto na 10 kulek i spłaszcz je kciukiem.
Ułóż łyżeczkę nadzienia ciasteczkowego i kostkę czekolady na wierzchu spłaszczonych kuleczek.
Zakładaj ciasto, żeby zamknąć je na górze, dociskając je końcówkami palców, by masa się zwarła.
Masuj ciasto delikatnie, dokańczając formowanie kul.
Smażenie
Rozgrzej 1l oleju słonecznikowego w woku lub garnku (do 175 stopni).
Wrzuć pączki i smaż je 4 do 5 minut.
Przenieś pączki na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Wykończenie
Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Polej nią pączki i posyp resztą zmiksowanych ciasteczek