Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos Sriracha
  • 1,5 słodkiej czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 7 papryczek chilli jalapeno czerwonych i zielonych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 7 ząbków czosnku obranych i zmiażdżonych
  • 4 łyżki miodu
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Wsyp do malaksera papryki i czosnek.
  2. Dodaj miód, przecier pomidorowy, ocet i olej sezamowy.
  3. Miksuj wszystko na wysokich obrotach ok. 1 minutę, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
  4. Rozgrzej patelnię.
  5. Wlej na nią sos, dopraw solą i gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje.
  6. Przenieś sos sriracha do słoika, zakręć go porządnie i postaw na ścierce do góry dnem.
  7. Odstaw na minimum 2 godziny, żeby się zawekował.