Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Karkówka z grilla z kminkiem i czosnkiem
  • 500 g karkówki wieprzowej pokrojonej w 2cm steki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 duża cebula pokrojona w ćwiartki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
Smażone ziemniaki
  • 10 ziemniaków
  • 500 ml oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
Sos habanero
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/3 papryczki habanero przeciśniętej przez praskę razem z czosnkiem
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Wskazówki
Rozpalanie grilla
  1. Wysyp węgiel lub brykiet na grilla.
  2. Ułam jedną kostkę podpałki z wełny drzewnej, podpal i połóż ją na węglu.
  3. Z okolicznych kawałków węgla utwórz wokół podpałki domek.
  4. Powtórz to z kilkoma kawałkami podpałki i rozpalaj grilla.
  5. Kiedy już będzie biało-czerwony od spodu, to znaczy, że się żarzy i można przygotowywać jedzenie.
Karkówka z kminkiem i czosnkiem
  1. Włóż mięso do miski.
  2. Dodaj przyprawy, olej i natrzyj mięso mieszanką.
  3. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny przed grillowaniem.
  4. Wyjmij mięso i połóż je na środkowym poziomie grilla.
  5. Grilluj po 5 minut z każdej strony, a następnie jeszcze po 3 minuty, również z obu stron.
  6. Dla bardziej chrupiącego wierzchu, zdejmij karkówkę na najniższy poziom grilla i trzymaj tam 30 sekund.
Smażone ziemniaki
  1. Zagotuj osoloną wodę.
  2. Wrzuć ziemniaki.
  3. Gotuj ok. 7 minut na dużym ogniu.
  4. Wyjmij ziemniaki, odcedź je z wody i wysusz na ręczniku papierowym.
  5. Odstaw je pod przykryciem na 1 godzinę.
  6. Rozgrzej 700ml oleju na głębokiej patelni lub w garnku.
  7. Dodaj ziemniaki i smaż je 15 minut na średnim ogniu.
  8. Wyjmij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos habanero
  1. Wymieszaj dokładnie majonez, jogurt, habanero, czosnek, sok z cytryny i słodką paprykę w misce.
  2. Przelej sos do głębszego naczynia.