Go Back
Buchnij sobie ten przepis:
Składniki
Caserole z kurczakiem, jalapeno i kukurydzą
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 2 papryczki jalapeno pokrojone w plasterki
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 małe ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
Sos śmietanowo-serowy
  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g startej mozzarelli
Ziemniaki w stylu hash-brown
  • 3 duże ziemniaki umyte, obrane i starte na dużych oczkach tarki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Szczypta chilli cayenne
Wskazówki
Ziemniaki hash-brown
  1. Dodaj starte ziemniaki do miski z zimną wodą.
  2. Wymieszaj je łyżką, aż woda zrobi się mętna.
  3. Odlej wodę i odcedź ziemniaki.
  4. Nalej ponownie zimną wodę do miski, wrzuć ziemniaki i jeszcze raz zamieszaj.
  5. Odcedź i odłóż je na ręcznik papierowy do osuszenia z nadmiaru płynu.
  6. Rozgrzej na patelni masło klarowane na średnim ogniu.
  7. Dodaj ziemniaki, przypraw je solą, pieprzem i chilli cayenne i smaż ok. 5 minut, aż będą złote na spodzie.
  8. Zakładaj hash-brownsy na siebie i smaż kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby ziemniaki były chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.
Caserole z kurczakiem
  1. Ugotuj filety w samej wodzie i poszarp je 2 widelcami na drobne kawałki.
  2. Weź naczynie żaroodporne, dodaj kurczaka, 2/3 kukurydzy i 2 papryczki jalapeno pokrojone w plasterki.
  3. Na rozgrzanej suchej patelni wymieszaj ricottę ze śmietaną i 100g startej mozzarelli.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i uzyskają jednolitą, gładką konsystencję.
  5. Przenieś sos z patelni do naczynia żaroodpornego.
  6. Posyp z wierzchu 100g startej mozzarelli i resztą kukurydzy.
  7. Wykończ ostatnią warstwę ziemniakami w stylu hash-brown.
  8. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg).
  9. Piecz caserole 18 minut.
  10. Wyjmij naczynie z potrawą i daj mu odpocząć 10 minut w temperaturze pokojowej.