-
W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
-
Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
-
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
-
Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
-
Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
-
Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
-
Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
-
Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
-
Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
-
Ułóż bułki na macie do pieczenia.
-
Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Piecz 20 minut.