Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • Szybkie bułki hot dogowe 8 sztuk
  • 500 g mąki pszennej typ 00
  • 125 ml mleka 3 5%
  • 70 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszoych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Olej do wysmarowania miski
  • 1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
Stripsy z kurczaka
  • 0,5 piersi z kurczaka podzielonej na 4 stripsy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
Ciasto naleśnikowe
  • 175 g mąki pszennej typ 00
  • 80 ml mleka 3 5%
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżego imbiru startego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Panierka a’la KFC
  • 200 g mąki pszennej typ 00
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Domowy majonez
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
Dodatki
  • 3 łyżki smażonej cebuli
  • 2 małe pomidory
  • 1 ogórek gruntowy
Wskazówki
Bułki na hot dogi
  1. W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
  2. Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
  4. Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
  5. Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
  6. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
  8. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  9. Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
  10. Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
  11. Ułóż bułki na macie do pieczenia.
  12. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
  13. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  14. Piecz 20 minut.
Przyprawianie mięsa
  1. Wsyp do miski wszystkie przyprawy do stripsów i dodaj filety z kurczaka.
  2. Natrzyj dokładnie mięso przyprawami.
  3. Zawiń miskę w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Domowy majonez
  1. Do wysokiego pojemnika na blender wbij jajko, dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, musztardę, ocet i olej. Blenduj 6 sekund wykonując urządzeniem ruchy w górę i w dół.
Ciasto naleśnikowe
  1. Wsyp do miski mąkę, mleko, jajko i przyprawy.
  2. Zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję.
Panierowanie stripsów
  1. Wyjmij kurczaka z lodówki.
  2. Dodaj filety do ciasta naleśnikowego i każdy z nich dokładnie w nim obtocz.
  3. Przenieś stripsy do pudełka wymieszaną mąką pszenną i ziemniaczaną.
  4. Potrząsaj pudełkiem aż filety się w całości pokryją mąkami.
Smażenie
  1. Rozgrzej w głębokiej patelni 700ml oleju rzepakowego.
  2. Dodaj stripsy i smaż je na średnim ogniu ok. 15 minut.
  3. Przenieś kurczaka na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Formowanie hot dogów
  1. Przekrój bułki na pół.
  2. Włóż w środek po 1 stripsie w każdej bułce.
  3. Po bokach dodaj plastry pomidora i ogórka.
  4. Nałóż na górę majonez i posyp prażoną cebulą.