-
Podgrzej w rondelku mleko na średnim ogniu, aż zaczną się robić po boku drobne bąbelki.
-
Zdejmij mleko z ognia i ostudź, aż będzie po prostu ciepłe.
-
Weź małą miskę i wymieszaj w niej drożdże z 2 łyżkami wody oraz szczyptą cukru.
-
Odstaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Wbij jajko do drożdży, dodaj masło, ciepłe mleko i wymieszaj.
-
Weź dużą miskę i wsyp do niej mąkę, sól oraz pozostały cukier.
-
Mieszankę z drożdży wlej do mąki i wymieszaj dokładnie.
-
Ciasto wyrabiaj 5 do 8 minut, aż masa będzie gładka i lekko klejąca.
-
Weź następną dużą miskę i wysmaruj ją olejem.
-
Przełóż do niej ciasto i odstaw pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.
-
Wyjmij ciasto i podziel je na 8 równych części.
-
Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
-
Odstaw bułki na kolejne 30 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
-
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
-
Posmaruj bułki jajkiem roztrzepanym z wodą.
-
Posyp obficie sezamem.
-
Piecz 15-20 minut.