Wlej olej do średniego garnka i włóż tam 3 ziarna kukurydzy.
Ustaw ogień na średni, przykryj garnek i czekaj, aż nasiona się rozwiną,
Kiedy to nastąpi, dodaj resztę ziaren, ponownie zakryj garnek i obserwuj, jak popcorn strzela.
Kiedy przerwa między strzelaniem poszczególnych ziarenek osiągnie ok. 2-3 sekundy, zdejmij garnek z ognia i daj reszcie kukurydzy dojść w tej temperaturze.
Rozpuszczanie czekolady
Połam czekoladę na małe kawałki i przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
Ustaw naczynie z czekoladą na garnku z gotującą się wodą.
Kiedy czekolada się rozpuści, dosyp 0,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
Łączenie popcornu z czekoladą
Wlej czekoladę do miski z popcornem i delikatnie wymieszaj ją łyżką z całością.
Ułóż popcorn na papierze do pieczenia i posyp równomiernie 0,5 łyżeczki soli.
Odstaw do wystudzenia na 30 minut, aż czekolada zastygnie.