Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Popcorn z gorzką czekoladą
  • 125 g ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
Wskazówki
Prażenie popcornu
  1. Wlej olej do średniego garnka i włóż tam 3 ziarna kukurydzy.
  2. Ustaw ogień na średni, przykryj garnek i czekaj, aż nasiona się rozwiną,
  3. Kiedy to nastąpi, dodaj resztę ziaren, ponownie zakryj garnek i obserwuj, jak popcorn strzela.
  4. Kiedy przerwa między strzelaniem poszczególnych ziarenek osiągnie ok. 2-3 sekundy, zdejmij garnek z ognia i daj reszcie kukurydzy dojść w tej temperaturze.
Rozpuszczanie czekolady
  1. Połam czekoladę na małe kawałki i przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  2. Ustaw naczynie z czekoladą na garnku z gotującą się wodą.
  3. Kiedy czekolada się rozpuści, dosyp 0,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
Łączenie popcornu z czekoladą
  1. Wlej czekoladę do miski z popcornem i delikatnie wymieszaj ją łyżką z całością.
  2. Ułóż popcorn na papierze do pieczenia i posyp równomiernie 0,5 łyżeczki soli.
  3. Odstaw do wystudzenia na 30 minut, aż czekolada zastygnie.