Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kokosanki
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 210 g białego cukru
  • 3 jajka
Wskazówki
Ubijanie białek
  1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych naczyniach.
  2. Ubij białka na sztywno.
  3. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier, nie przerywając miksowania, aż do uzyskania błyszczącej masy.
  4. Dodaj żółtka - jedno po drugim - ciągle miksując.
  5. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dosyp wiórki kokosowe.
  6. Wmieszaj je delikatnie do masy przy użyciu łyżki lub szpatułki.
Formowanie kokosanek
  1. Z powstałej masy kokosowo-jajecznej uformuj lekko spłaszczone kuleczki.
  2. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
  2. Piecz kokosanki ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.