Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Przecier pomidorowy
  • 5 kg pomidorów sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych i przetartych
  • Garść liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wskazówki
Przecier
  1. Wrzuć pomidory do garnka i zalej je do końca wrzącą wodą. Odczekaj 2-3 minuty.
  2. Odcedź pomidory, daj im wystygnąć i obierz je ze skórki.
  3. Owoce pokrój w ćwiartki, pozbądź się soku i pestek.
  4. Pozostały miąższ przenieś na duże sito i przetrzyj pomidory do garnka.
  5. Zagotuj przecier, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
  6. Gotuj ok. 1 godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  7. Przelej odparowany przecier do wcześniej wyparzonych słoików.
  8. Zakręć słoiki, postaw do góry dnem na ściereczce i czekaj aż przecier się zawekuje.