Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Placki tortilla
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
Wskazówki
Wyrabianie ciasta
  1. Przesyp obie mąki wraz z solą do dużej miski i wymieszaj.
  2. Uformuj wgłębienie w kopczyku, do którego wlej oliwę i gorącą wodę.
  3. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  4. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 5-7 minut.
  5. Podziel ciasto na 6 równych części.
  6. Każdą z nich spłaszcz i bardzo cienko rozwałkuj.
  7. Użyj tortownicy do uformowania idealnych okręgów z tortilli.
Smażenie placków
  1. Rozsmaruj 1 łyżeczkę oleju przy pomocy ręcznika papierowego na dużej patelni.
  2. Kiedy patelnia będzie nagrzana, smaż po 1 placku na raz.
  3. Smaż 10 sekund na 1 stronie.
  4. Przerzuć tortille na drugą stronę i odczekaj kolejne 10 sekund.
  5. Przewróć placek raz jeszcze i smaż 2-3 sekundy.