Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto chlebowe
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 00
  • 125 ml ciepłej wody
  • 0,5 saszetki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
Wskazówki
Zagniatanie i wyrabianie ciasta
  1. Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem w naczyniu z miarką.
  2. Odstaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie dodaj do nich oliwę i wymieszaj.
  3. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
  4. Zrób kopczyku wgłębienie i wlej do niego drożdżę.
  5. Zagnieć wszystkie składniki, aż się połączą i przenieś na podsypany mąką blat.
  6. Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Uformuj z niego kulkę i przełóż ją do wysmarowanej oliwą miski, którą owiniesz folią spożywczą.
  8. Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie blatu i pieczenie pizzy
  1. Ciasto, od razu po wyjęciu z miski, zagnieć ponownie w dłoniach i połóż na podsypanym mąką blacie.
  2. Rozpłaszcz ciasto dłońmi, i zacznij je rozciągać, przekładając je z ręki do ręki lub podrzucając, wykonując nadgarstkiem ruch odwrotny do ruchu wskazówek zegara.
  3. Końcówkami kciuków dociskaj obręcz płaskiej części blatu w celu zaznaczenia boków pizzy.
  4. Przenieś ciasto na papier do pieczenia.
  5. Posmaruj pizzę sosem pomidorowym i posyp większością mozzarelli.
  6. Na wierzchu ułóż ulubione składniki.
  7. Posyp resztą sera.
  8. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  9. Włóż papier z pizzą na blachę na środku urządzenia.
  10. Piecz pizzę ok 8-10 minut.