Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody stracciatella
  • 300 ml mleka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 60 g białego cukru
  • 50 g pokruszonych ciasteczek czekoladowych
  • 50 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
Wskazówki
Mleko waniliowe
  1. Zagotuj w rondelku mleko z laską wanilii na małym ogniu. Uważaj, żeby go nie zagotować.
  2. Zdejmij mleko z ognia, przykryj i odstaw do wystudzenia.
Ubijanie jajek w kąpieli wodnej
  1. Przygotuj kąpiel wodną, w której ubijesz jajka z żółtkami.
  2. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Gotowanie masy lodowej na parze
  1. Zagrzej ponownie mleko i tak samo pamiętaj, żeby się nie zagotowało.
  2. Wlej mleko do masy jajecznej przez bardzo gęste sito, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta (nie będzie spływała z łyżki).
  3. Wstaw miskę z masą lodową do zimnej wody, żeby ją ochłodzić.
  4. Dodaj jogurt do schłodzonej masy waniliowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz ją z ciasteczkami i czekoladą.
Mrożenie i podanie
  1. Przełóż masę stracciatella do dobrze schłodzonej metalowej miski, przykryj ją i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.
  2. Wyjmuj lody co godzinę i wymieszaj je, żeby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
  3. Podawaj od razu po wyjęciu w szklance lub w misce.
  4. Lody posyp z wierzchu pokruszoną czekoladą.