Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody stracciatella
300
ml
mleka
300
g
jogurtu naturalnego
2
jajka
2
żółtka
1
laska wanilii
60
g
białego cukru
50
g
pokruszonych ciasteczek czekoladowych
50
g
gorzkiej czekolady
60-70% kakao
Wskazówki
Mleko waniliowe
Zagotuj w rondelku mleko z laską wanilii na małym ogniu. Uważaj, żeby go nie zagotować.
Zdejmij mleko z ognia, przykryj i odstaw do wystudzenia.
Ubijanie jajek w kąpieli wodnej
Przygotuj kąpiel wodną, w której ubijesz jajka z żółtkami.
Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Gotowanie masy lodowej na parze
Zagrzej ponownie mleko i tak samo pamiętaj, żeby się nie zagotowało.
Wlej mleko do masy jajecznej przez bardzo gęste sito, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta (nie będzie spływała z łyżki).
Wstaw miskę z masą lodową do zimnej wody, żeby ją ochłodzić.
Dodaj jogurt do schłodzonej masy waniliowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz ją z ciasteczkami i czekoladą.
Mrożenie i podanie
Przełóż masę stracciatella do dobrze schłodzonej metalowej miski, przykryj ją i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.
Wyjmuj lody co godzinę i wymieszaj je, żeby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
Podawaj od razu po wyjęciu w szklance lub w misce.
Lody posyp z wierzchu pokruszoną czekoladą.