Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Podstawa
  • 1 porcja domowego ciasta na pizzę my do tej pizzy wykorzystaliśmy mąkę chlebową, pszenno-żytnią
  • Sos marinara
  • 250 g startego sera mozzarella
Dodatki
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej pokrojonych w krótkie paski
  • 2 garści rukoli
  • 5 ml sosu balsamicznego
  • 100 g startego parmezanu
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki
Wskazówki
  1. Podziel porcję ciasta na dwie części.
  2. Każdą z nich wyrabiaj ok. 2-3 minut.
  3. Połóż oba blaty na oprószoną mąką blachę (możesz ją wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia lub matą silikonową i dopiero potem posypać mąką).
  4. Ugniataj ciasto dłońmi, rozciągając placki do pożądanych rozmiarów.
  5. Zaakcentuj boki - dociśnij dłonią płaską część blatu tak, aby większość ciasta była cienka i krucha, a boki nieco grubsze.
  6. Wysmaruj oba blaty sosem pomidorowym.
  7. Uformuj małe kulki ze startej mozzarelli i rozłóż je równomiernie na pizzach.
Piecznie i dekorowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  2. Na samym dole umieść blachę z pizzami.
  3. Piecz je os 7 do 10 minut, aż boki się zarumienią, a ser ładnie stopi.
  4. Po upieczeniu przenieś pizze na talerze i jedną pozostaw niezmienioną.
  5. Drugą pizzę udekoruj rukolą wymieszaną z sosem balsamicznym, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi, a całość posyp startym parmezanem.