Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spaghetti arrabbiata
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 4 posiekane świeże pomidory lub 200g pomidorów z puszki
  • 2 małe czerwone papryczki chilli drobno pokrojone i pozbawione nasion
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Wskazówki
Makaron
  1. Zagotuj w garnku osoloną wodę z 1 łyżką oliwy.
  2. Jeśli robisz domowy makaron, gotuj go 30-45 sekund; jeśli jest to makaron gotowy - ok. 7-10 minut, od czasu do czasu smakując, czy jest odpowiednio ugotowany.
  3. Odcedź spaghetti.
Sos arrabbiata
  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj czosnek z chilli i podsmażaj przez 1 minutę.
  3. Dodaj posiekane pomidory, przyprawy i wymieszaj dokładnie.
  4. Sos gotuj ok. 7 minut, aż zgęstnieje, po czym zdejmij go z ognia.
Spaghetti arrabbiata
  1. Odcedzony makaron dodaj na patelnię i wymieszaj z sosem.