Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spaghetti bolognese
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1 duża marchewka drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego opcjonalnie, drobno posiekana
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml półwytrawnego wina czerwonego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 250 g makaronu spaghetti
Do smażenia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Do podania
  • 1 szczypta niedźwiedziego czosnku opcjonalnie
  • Starty parmezan do posypania
Wskazówki
Sos bolognese
  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  2. Podsmaż na niej boczek (ok. 2-3 minut).
  3. Dodaj warzywa i wołowinę, wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż mięso straci różowy kolor.
  4. Wlej wino i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż wino odparuje.
  5. Dodaj przecier pomidorowy, oregano, pieprz i bulion.
  6. Zamieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu od 45 minut do 3 godzin (w zależności od tego, ile masz wywaru do odparowania (co jakiś czas mieszaj i doglądaj sosu).
  7. Dodaj śmietanę, sól, cukier i wymieszaj wszystko.
Makaron spaghetti
  1. W średnim garnku zagotuj osoloną wodę z 1 łyżką oliwy.
  2. Dodaj makaron i gotuj go ok. 10 minut, co jakiś czas próbując, żeby sprawdzić jego twardość.