Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Babeczki marchewkowe
  • 1 duża marchewka starta na małych oczkach tarki
  • 200 g mąki żytniej
  • 220 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 65 orzechów nerkowca zmiksowanych w malakserze
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka bialej czekolady
Dekoracja
  • 20 g orzechów nerkowca zmiksowanych w malakserze
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
Ciasto na babeczki marchewkowe
  1. Do miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z sokiem pomarańczowym i esencją waniliową.
  3. Do trzeciego naczynia wbij jajka i ubij je z cukrem do białości.
  4. Zawartość dodaj do miski z mąką i wymieszaj.
  5. Następnie dodaj olej z sokiem i wymieszaj ponownie.
  6. Dodaj startą marchew i zmiksowane orzechy, mieszając dokładnie, aż składniki się połączą.
  7. Przełóż ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 ich wysokości.
  8. Ułóż foremki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20-25 minut.
Krem
  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Połącz ją w misce z serkiem mascarpone.
  3. Odstaw krem do lodówki na 30 minut.