Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Whopper burgery
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
Dodatki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • Kilka drobno porwanych liści sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie pół-plasterki
  • 1 pomidor malinowy
Bułki sezamowe (8 sztuk)
  • 480 g mąki pszennej typ 450
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 7 g suszonych drożdży 1 saszetka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 żółtko ubite z 2 łyżeczkami ciepłej wody
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
Bułki sezamowe
  1. Do rondelka wlej mleko i prawie doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
  2. Zdejmij garnek z ognia i wystudź, aż mleko będzie po prostu ciepłe.
  3. W małej miseczce wymieszaj drożdże z 2 łyżkami wody i szczyptą cukru
  4. Odstaw na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  5. Do drożdży wbij jajko, dodaj masło, ciepłe mleko i całość wymieszaj.
  6. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i pozostały cukier.
  7. Wlej mieszankę drożdży i mieszaj, najpierw powoli, potem energicznie.
  8. Kiedy wymieszasz ciasto, wyrabiaj je przez ok. 5-8 minut, aż będzie gładkie, lepiące się i elastyczne.
  9. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodaj więcej mąki i wyrabiaj odpowiednio dłużej.
  10. Ciasto przełóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
  11. Wyjmij ciasto z miski i podziel je na 8 równych części.
  12. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
  13. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  14. Posmaruj bułki żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp z wierzchu sezamem.
  15. Piecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
Burgery
  1. Mięso podziel na 2 równe części (200g na każdego burgera).
  2. Wyrabiaj i wymasuj mięso ok. 2-3 minuty, aż uzyskasz zbitą masę.
  3. Uformuj burgery o grubości ok. 3cm. W każdym z nich zrób wgłębienie dwoma palcami.
  4. Posmaruj mięso roztopionym masłem klarowanym i przypraw solą z grubo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Na patelni grillowej rozgrzej masło klarowane lub olej rzepakowy (1 łyżka).
  6. Smaż burgery, aż będą dobrze obsmażone na wierzchu i delikatnie różowe w środku. Żeby sprawdzić, czy osiągnęły właśnie taki stan wysmażenia, dotknij czubka swojego nosa i później, za deliktanego nakłucia nożem, sprawdź, czy twardość mięsa jest taka sama.
  7. Jeśli posiadasz termometr do mięsa, użyj go - mięso powinno mieć temperaturę 60-65 stopni celsjusza w środku.
  8. Zdejmij burgery z ognia i przełóż je na folię aluminiową, po czym zawiń i odstaw na 2-3 minuty, żeby odpoczęły.
Ubieranie Whopper Burgerów
  1. Bułki przekrój na pół i każdą z nich podsmaż na patelni, na której wcześniej roztopisz pół łyżeczki masła.
  2. Smaż, aż będą lekko chrupiące i złote pod spodem.
  3. Spód każdej bułki wysmaruj porządnie majonezem i ułóż na nim porwaną sałatę lodową.
  4. Następnie kładź burgery, które polejesz sosem barbecue.
  5. Na wierzchu ułóż po dwa plastry pomidora i czerwoną cebulę.
  6. Zamknij burgery górą bułki.
  7. Przebij bułki wykałaczką, żeby burgery lepiej się trzymały.