-
Do rondelka wlej mleko i prawie doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
-
Zdejmij garnek z ognia i wystudź, aż mleko będzie po prostu ciepłe.
-
W małej miseczce wymieszaj drożdże z 2 łyżkami wody i szczyptą cukru
-
Odstaw na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Do drożdży wbij jajko, dodaj masło, ciepłe mleko i całość wymieszaj.
-
Do dużej miski wsyp mąkę, sól i pozostały cukier.
-
Wlej mieszankę drożdży i mieszaj, najpierw powoli, potem energicznie.
-
Kiedy wymieszasz ciasto, wyrabiaj je przez ok. 5-8 minut, aż będzie gładkie, lepiące się i elastyczne.
-
Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodaj więcej mąki i wyrabiaj odpowiednio dłużej.
-
Ciasto przełóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
-
Wyjmij ciasto z miski i podziel je na 8 równych części.
-
Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
-
Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Posmaruj bułki żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp z wierzchu sezamem.
-
Piecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut.