Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kurczak po egipsku
  • 1 duża pierś kurczaka nasza miała ok. 350g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Duża szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru
  • 1 łyżka zmiażdżonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonego chili lub chili jalapeno
Placki z cukinii
  • 1 duża cukinia
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • Olej do smażenia
Kwaśny sos jogurtowo-czosnkowy
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wskazówki
Kurczak po egipsku
  1. Pierś natrzyj solą i sokiem z cytryny.
  2. Odstaw ją na 30 minut.
  3. W małej misce wymieszaj masło z miodem.
  4. Natrzyj nim kurczaka i włóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Piecz kurczaka przez 30 minut, często polewając go bulionem.
  7. 5 minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzechami wymieszanymi z imbirem.
  8. Po zakończeniu pieczenia, przyrumień filet przez ostatnie 5 minut.
  9. Daj kurczakowi odpocząć 2 minuty i pokrój go pod lekkim kątem w plastry.
Placki z cukinii
  1. Do dużej miski wsyp mąkę z solą.
  2. Wymieszaj mąkę z roztrzepanym jajkiem.
  3. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Włóż do miski drobno startą cukinię, dodaj suszone zioła, sos Worcestershire, sos sojowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Placki smaż na rozgrzanym na średniej patelni oleju. Nakładaj po 1 łyżce stołowej masy i smaż, aż będą złoto-brązowe z jednej strony. Przewróć placki na drugą stronę i smaż, aż uzyskasz identyczny efekt.
  6. Kwaśny sos czosnkowo-jogurtowy
  7. W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, starty czosnek, pieprz, cukier, sól, sos słodko-kwaśny i sok z cytryny.
  8. Odstaw do lodówki na min. godzinę.