Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 200 g zimnego masła
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 1 garść koperku
  • 5 szalotek
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki białego pieprzu
Wskazówki
Przyprawy
  1. Posiekaj drobno koperek i szalotkę.
Sos "białe masło"
  1. Roztop niewielką część masła w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodaj szalotkę i podsmażaj przez 2 minuty.
  3. Wlej białe wino, dopraw pieprzem i zwiększ ogień, aby wino się zredukowało.
  4. Zdejmij garnek z ognia i dodawaj po kawałku masła mieszając, aż masło się stopi a sos zagęści.
  5. Dodaj zioła i sól.
  6. Jeszcze raz wszystko wymieszaj
  7. Przelej gotowy sos do sosjerki