-
W naczyniu z miarką wymieszaj drożdże, cukier i 50ml ciepłej wody.
-
Odstaw rozczyn na 5 minut, aż zacznie się pienić.
-
Do miski przesiej mąkę z solą i wymieszaj, tworząc w misce dołek.
-
Do dołka wlej łyżkę oliwy, drożdże i pozostałe 75ml ciepłej wody.
-
Ciasto wymieszaj, przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 7 minut).
-
Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do wysmarowanej oliwą miski, którą zawiniesz folią spożywczą.
-
Odstaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
-
Wyjmij ciasto z miski, ponownie wyrabiaj ok. 2 minut i rozwałkuj do grubości 0,5cm.