Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Biszkopt czekoladowo-kakaowy (na 18-centymetrową tortownicę)
  • 300-320 g mąki pszennej
  • 450-500 g cukru
  • 2 jaja
  • 200 g kakao
  • 250 ml gorącej czekolady
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • czekoladowy-kinder-tort
Twarogowy krem 'Kinder Bueno'
  • 500 g twarogu śmietankowego lub tłustego
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 250 ml śmietany 36%
  • czekoladowy-kinder-tort
Polewa
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietany kremówki 36%
Dekoracja
  • Kinder Bueno
  • Kinder Hippo
  • Jajko z Niespodzianką
  • Kinder Joy
  • Kinder Choco Bons
  • Czekoladowe kuleczki do dekoracji
Wskazówki
Ciasto
  1. Mąkę przesiej z kakao do miski i wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
  2. W osobnej misce roztrzep maślankę z jajkami, wanilią i olejem.
  3. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Dodaj gorącą czekoladę i wymieszaj z ciastem.
  5. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pod spodem papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę lub dłużej (sprawdź, wbijając w nie patyczek, czy ten nie będzie oklejony)
  7. Uchyl drzwiczki od piekarnika i wystudź ciasto przez ok. 15 minut.
  8. Wyjmij ciasto i wystudź je do końca.
  9. Odstaw je na kilka godzin i po tym czasie podziel na 3 blaty.
Krem
  1. Utrzyj twaróg z kakao, mlekiem w proszku i cukrem pudrem.
  2. Dolewaj stopniowo śmietanę i miksuj, aż uzyskasz puszysty krem.
  3. Przekładaj kremem blaty ciasta i rozsmaruj jego cienką warstwę po bokach i na wierzchu tortu.
  4. Wstaw tort do lodówki na godzinę.
Polewa
  1. Podgrzej w garnku śmietankę, aż będzie gorąca, ale nie zagotowuj jej.
  2. W osobnej misce połam czekoladę w kostkę.
  3. Zalej czekoladę gorącą śmietaną, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka.
  4. Jeśli zostają w niej jakieś grudki, możesz ją chwilę podgrzać na małym ogniu.
Wykończenie tortu
  1. Nabierz polewę małą łyżeczką i polej ją powoli po brzegach ciasta.
  2. Rozsmaruj pozostałą czekoladę po całym torcie. Polewa powinna nieco spływać i zastygać.
  3. Daj polewie trochę wyschnąć.
Dekoracja
  1. Zanim czekolada zastygnie do końca, połóż na torcie wszystkie czekoladki, połówki jajek, shoco bonsy i resztę słodyczy, a dookoła posyp tort kulkami z białej i mlecznej czekolady.