-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Przygotuj też naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem
-
Zagotuj makaron w garnku z osoloną wodą.
-
Gotuj go 1,5 minut, wyjmij i odcedź.
-
Weź jedną patelnię i doprowadź na niej mleko do lekkiego wrzenia.
-
Zdejmij patelnię z ognia.
-
Na osobnej patelni podgrzej masło i wymieszaj je z mąką.
-
Podsmażaj przez ok. 3 minuty, aż zbrązowieje.
-
Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając.
-
Gotuj kolejne 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
-
Zdejmij sos z ognia, dodaj musztardę, sos i pieprz.
-
Wsyp starty ser i wymieszaj, aż się rozpuści.
-
Dodaj makaron, wymieszaj dokładnie i posyp pozostałym serem.
-
Przenieś mac and cheese do naczynia żaroodpornego.
-
Piecz przez 30 minut.