Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kanapkowy przekładaniec (8 tostów)
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 plastry sera mozzarella
  • 1 szklanka mac&cheese
  • 12 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
  • 2 łyżki masła klarowanego
Kremowy mac and cheese
  • 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1,5 szklanki mleka 3 2%
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej może być też zwykła
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 4 szklanki startego sera cheddar
  • 250 g makaronu „kolanka”
Wskazówki
Kremowy mac and cheese
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj też naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem
  3. Zagotuj makaron w garnku z osoloną wodą.
  4. Gotuj go 1,5 minut, wyjmij i odcedź.
  5. Weź jedną patelnię i doprowadź na niej mleko do lekkiego wrzenia.
  6. Zdejmij patelnię z ognia.
  7. Na osobnej patelni podgrzej masło i wymieszaj je z mąką.
  8. Podsmażaj przez ok. 3 minuty, aż zbrązowieje.
  9. Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając.
  10. Gotuj kolejne 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
  11. Zdejmij sos z ognia, dodaj musztardę, sos i pieprz.
  12. Wsyp starty ser i wymieszaj, aż się rozpuści.
  13. Dodaj makaron, wymieszaj dokładnie i posyp pozostałym serem.
  14. Przenieś mac and cheese do naczynia żaroodpornego.
  15. Piecz przez 30 minut.
Kanapkowy przekładaniec
  1. Weź 2 kromki chleba i posmaruj każdą z nich majonezem.
  2. Połowę masła klarowanego rozpuść na patelni na średnim ogniu.
  3. Połóż na niej kromkę majonezem do dołu.
  4. Następnie ułóż warstwami plaster sera, boczek, makaron z serem i jalapeno.
  5. Zamknij całość drugą kromką, ułożoną majonezem do góry.
  6. Smaż tosta przez 4-5 minut, aż zbrązowieje.
  7. Przełóż go na drugą stronę, przyciśnij łopatką do spodu i smaż go równie długo.
  8. Powtórz tę czynność z kolejnymi tostami.
Podanie
  1. Tosty przekrój na pół i ułóż je na dużym talerzu w formie wieży lub przekładańca.
  2. Podawaj z ulubionymi sosami.