Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Bułki (10 sztuk)
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 g suszonych drożdży pół opakowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
Nadzienie
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
Do posmarowania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Wskazówki
Ciasto
  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami w misce.
  2. W rondelku roztop masło i wlej je do miski z mąką.
  3. Wlej mleko, dodaj sól, cukier i wymieszaj ciasto.
  4. Wyrabiaj masę na oprószonym mąką blacie przez 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Odstaw wyrobione ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
Formowanie bułek
  1. Podziel ciasto na 10 części i uformuj z nich kulki.
  2. Kulki spłaszcz i ulep z nich podłóżne bułki (tak, jak lepi się pieroga)
  3. Odstaw je na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie
  1. Czosnek i pietruszkę bardzo drobno posiekaj.
  2. Włóż do miski masło z przyprawami, po czym wszystko utrzyj.
  3. Powstałą masę włóż do rękawa cukierniczego (nadzienie będzie można też dopchać łyżeczką, jeśli nie posiadasz rękawa).
Przygotowanie do pieczenia
  1. Po ich wyrośnięciu, posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  2. Natnij bułki do połowy przy pomocy ostrego noża
  3. Wciśnij w to miejsce nadzienie.
  4. Pieczenie: Bułki piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.