Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto
  • 175 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml letniej wody
Wierzch pizzy
  • 160 g malin
  • 10 sztuk krówek ok. 150g
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 g masła
  • 40 g cukru brązowego
  • 250 g serka mascarpone
Wskazówki
Ciasto
  1. W naczyniu z miarką rozpuść drożdże, cukier i 50ml wody.
  2. Poczekaj 5-7 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  3. Do miski wsyp mąkę z solą i wymieszaj. Zrób w mące wgłębienie.
  4. Wlej do środka oliwę z oliwek, drożdże i 75 ml wody, całość wymieszaj.
  5. Wyrabiaj ciasto na oprószonym mąką blacie przez ok. 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
  6. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze 2 minuty i cienko rozwałkuj.
Pizza
  1. Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.
  2. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
  3. Wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.
  4. Posmaruj spód pizzy serkiem mascarpone z białą czekoladą, ułóż kostki czekolady, krówki i maliny.
  5. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.