Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody Oreo
  • 400 g śmietany 36% kremówki do ciast
  • 400 g mleka słodzonego mleka skondensowanego
  • 350 g ciasteczek Oreo
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladowa miseczka
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 mała szklana miseczka
  • folia spożywcza
Wskazówki
Lody Oreo
  1. Zmiksuj 2/3 ciasteczek w blenderze. Pozostałą część pokrusz w rękach.
  2. W dużej misce ubij blenderem (na wysokich obrotach) śmietanę z wanilią.
  3. Wlewaj mleko skondensowane, kontynuując mieszanie.
  4. Dodaj zblendowane ciasteczka i dokończ miksowanie.
  5. Powstałą masę wlej do podłużnego pojemnika.
Mrożenie
  1. Szczelnie owiń naczynie z lodami folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Czekoladowa miseczka
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  2. Odstaw ją do wystudzenia.
  3. Miseczkę szczelnie owiń folią spożywczą (także od wewnątrz).
  4. Posmaruj miseczkę płynną czekoladą.
  5. Wstaw wysmarowane naczynie do zamrażarki na 30 minut.
  6. Wyjmij miseczkę, zdejmij z niej folię i oddziel czekoladę.