Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa
  • 150 g boczku pokrojony w kostki
  • 150 g kiełbasy jałowcowej pokrojona w plasterki
  • 4 duże pomidory w sezonie najlepiej malinowe
  • 3 średnie cebule 2 do pokrojenia w kostkę i jedna do opalenia
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • Dwie duże garści szczypiorku
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki oregano
Wskazówki
Krojenie
  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki i przesyp je do jednej miski.
  2. Pokrój pozostałe wazywa: marchewkę w plastry, a paprykę, chili i pomidory w kostkę. Nie obieraj pomidorów ze skórki.
Podsmażanie
  1. Do garnka wlej olej i - kiedy się nagrzeje - wrzuć cebulę z boczkiem i kiełbasą.
  2. Smaż wszystko, aż kuchnia wypełni się zapachami mięsa i cebuli.
  3. Dodaj marchewkę, paprykę, chili, czosnek, pomidory i przecier.
Gotowanie
  1. Dodaj bulion, wszystkie przyprawy, potem całość wymieszaj i zagotuj.
  2. Na palniku opal z każdej strony cebulę i wrzuć do garnka z wywarem.
  3. Gotuj zupę przez 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem, co 5 minut mieszając.
  4. Na koniec dodaj szczypiorek, wymieszaj zupę i odstaw ją na pół godziny do lekkiego wystudzenia, po czym ponownie zagrzej.