Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Placki (ok. 10 sztuk)
0,5
kg
ziemniaków
1
łyżka mąki pszennej
1/4
cebuli
1
jajko
1
Łyżeczka soli
Olej roślinny do smażenia
Sos
1
szklanka majonezu
1,5
łyżki musztardy dijon
Sok wyciśnięty z jednej limonki
1,5
łyżeczki ostrej papryki wędzonej w proszku
1
duży starty ząbek czosnku
1/4
łyżeczki soli
0,5
łyżeczki cukru
Wskazówki
Placki
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
Umieść je w dużej misce, delikatnie ją przechyl i odstaw na 15 minut.
Odlej zebrany sok, przytrzymując ręką ziemniaki.
Do ziemniaków dodaj mąkę, cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszaj.
Sos
Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smażenie
Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
Nabierz jedną pełną łyżkę masy ziemniaczanej i nałóż ją na rozgrzany tłuszcz po kilka partii.
Placki smaż po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż osiągną złoty kolor.