Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Placki (ok. 10 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 Łyżeczka soli
  • Olej roślinny do smażenia
Sos
  • 1 szklanka majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy dijon
  • Sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej w proszku
  • 1 duży starty ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Wskazówki
Placki
  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
  2. Umieść je w dużej misce, delikatnie ją przechyl i odstaw na 15 minut.
  3. Odlej zebrany sok, przytrzymując ręką ziemniaki.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę, cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszaj.
Sos
  1. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smażenie
  1. Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
  2. Nabierz jedną pełną łyżkę masy ziemniaczanej i nałóż ją na rozgrzany tłuszcz po kilka partii.
  3. Placki smaż po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż osiągną złoty kolor.