Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Krewetki
  • 250 g krewetek
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry składniki niżej
  • 300 g pomidorków cherry
  • 200 ml mleka kokosowego
  • Limonka do skropienia
  • Garść bazylii do posypania
  • Ryż do podania u nas był grany parboiled
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego
Przyprawy
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki brązoweo cukru
  • Szczypta pieprzu cayenne
Czerwona pasta curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 posiekana papryczka chili
  • Papryka ostra ilość zależy od tego, jak bardzo ostrą pastę chcecie uzyskać
Wskazówki
Pasta curry
  1. Posiekaj czosnek, chili i cebulę.
  2. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce.
  3. Wrzuć wszystko do malaksera, dodaj ostrą paprykę i zmiksuj na pastę.
Ryż
  1. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
  2. Wrzuć do niej ryż i gotuj ok. 10-12 minut na małym ogniu, żeby ryż "pyrkał".
  3. W tym czasie wyjmij krewetki i rozmróż je, jeśli były zamrożone.
Krewetki
  1. Na patelni rozgrzej olej z pastą curry.
  2. Podsmaż wszystko, co chwilę mieszając drewnianą łyżką.
  3. Wrzuć krewetki i obsmaż je po 1 miutcie z każdej strony.
  4. Dodaj przyprawy, skrop wszystko limonką, wymieszaj i smaż przez 30 sekund na średnim ogniu.
  5. Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez 5 minut.
  6. W połowie gotowania dodaj pokrojone w połówki i posypane cukrem pomidorki.
  7. Wsyp osuszony ryż na patelnię i wymieszaj z krewetkami.
  8. Skrop wszystko limonką i posyp bazylią oraz drobną szczyptą pieprzu cayenne.