Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym, poczym wylej na niego 60ml sosu barbecue. Natrzyj nim mięso i posyp 1/2 łyżeczki soli z wierzchu (zwróć uwagę nato, żeby na górze filetu spoczywało więcej sosu). Piecz kurczaka ok.30 minut, a po wystudzeniu pokrój go w cienie paski.
Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
Wysmaruj prostokątną formę do pieczenia niewielką ilością oleju i posyp ją delikatnie kaszą kukurydzianą lub mąką.
Wyrób ciasto i rozciągnij je w formie tak, żeby wypełniało całą jej powierzchnię, akcentując przy tym boki.
Rozsmaruj na wierzchu pozostały sos barbecue i ułóż mozzarellę, tak aby ani sos, ani ser nie dotykały boków. Dodaj kurczaka wraz z cebulą. Całość posyp równomiernie pozostałą solą i szczyptą pieprzu.
Piecz pizzę ok. 10-12 minut lub do momentu, w którym ser się porządnie stopi. Po wyjęciu posyp ją posiekaną kolendrą i wykończ długodojrzewającym serem oraz suszonym jalapeno.