Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
15 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 20 sztuk
Składniki
  • 115 g masła w temperaturze poojowej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
  • 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
  • 190 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku zcytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej/deserowej
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

  2. Utrzyj masło z cukrem.

  3. Dodaj jajko, krople miętowe oraz barwnik spożywczy i miksuj, aż barwnik dokładnie połączy się z resztą składników.

  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sok z cytryny i sól. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.

  5. Wprowadź czekoladę przy użyciu szpatułki.

  6. Uformuj kulki z powstałej masy i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średniej odległości obok siebie.

  7. Piecz ciastka ok. 10 minut, po czym wystudź je na blasze ok. 2-3 minuty, po czym przenieś je w inne miejsce, np. na kratkę, do całkowitego wystudzenia.